Tom van Erven Dorens (Biercontract.nl): 'Ik ben ertussen gaan zitten'
PROFILE - Het maken van een commerciële afspraak tussen horecaondernemer en brouwerij. Hoe werkt dat spel tussen die twee partijen? Expert op dit gebied Tom van Erven Dorens (Biercontract.nl) neemt ons mee.Een concurrerende markt waar het uiteindelijk om een slimme bierprijs draait. In de wereld van brouwerijcontracten is een gebrek aan transparantie en communicatie een groot probleem. Men pleit voor duidelijkere contracten tussen brouwers en horecaondernemers. Van Erven Dorens is ertussen gaan zitten: 'Zin en onzin gaat er rond in de wereld. Over wurgcontracten, over bindingen waar je wel of niet onderuit kunt. Uiteindelijk zeg ik wel altijd een horecaondernemer die zijn handtekening zet, doet dat in volle bewustzijn. Is daar dus zelf verantwoordelijk voor. Maar biercontracten zijn toch wel moeilijk leesbare afnameovereenkomsten gericht, met name, op pils.'
Knelpunten? 'Dat is met name dat horecaondernemers niet weten wat er te halen is. Dat komt door de brouwers, maar ook door de horecaondernemers zelf. Ze delen geen informatie onderling. Ze weten niet wat hun buurman heeft afgestemd met de brouwer.'