We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Harmen van Sprang: (ShareNL) ’In de deeleconomie is een boor geen product maar een service’

Geldzaken, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 17 juni 2014
De deeleconomie is het modewoord van het moment. Is het een hype of een waarheid? Harmen van Sprang, co-founder van ShareNL, wil met zijn bedrijf de deeleconomie bevorderen.

“In de deeleconomie delen we dingen met elkaar, net als duizenden jaren terug”, zegt Van Sprang. “In de moderne tijd betekent het dat je via internet kunt kijken welke spullen je kunt lenen of huren in plaats van te kopen. “ an auto’s en boormachines tot eten en vaardigheden.”

Er zijn steeds meer jonge bedrijven die zich daar mee bezig houden, van huisraad via Peerby tot auto’s via SnappCar en eten via thuisafgehaald.nl. ShareNL is een initiatief van deze bedrijven. “ We willen delen bevorderen” , zegt Van Sprang. “En we staan pas aan het begin.”

Transitie
Delen is volgens de ondernemer geen trend, maar een transitie. “Het blijft, want het is sociaal, duurzaam en kostenbesparend.” We kunnen het met zijn allen met minder af.

En daarom is de trend van de deeleconomie “disruptive” – het gaat de huidige markt opschudden. “Niet iedereen hoeft meer een boor te kopen”, zegt Van Sprang. “Een boor is geen product meer, maar een service.”

En boorfabrikanten moeten daar rekening mee houden. “Ze moeten met de veranderende markt meebewegen en denken in termen van services rondom een product”, zegt Van Sprang.

Harmen van Sprang

Harmen van Sprang Harmen van Sprang is co-founder van ShareNL, een platform dat de deeleconomie wil bevorderen.

In die zogenoemde ‘shared economy’ kopen burgers niet langer alles zelf, maar maken ze gebruik van diensten waarmee zaken kunnen worden uitgewisseld, van auto’s en tuinspullen tot etenswaar.

ShareNL is een zogenoemde ‘social enterprise’ die Van Sprang in 2013 oprichtte met Pieter van de Glind. Zij hebben ook de dagelijkse leiding over de organisatie.

Van Sprang studeerde European Studies  in Leiden.
Lees meer over Harmen van Sprang.